5-ти 5-ти или Какво породи смъртта на едно домашно родено бебе този Великден – част 2

Orfeevo cvete-5

от Нели Мутафова

 

първата част

Темата домашно раждане (пак) се оказа ултра-гореща и ултра-взривоопасна.

Вчера и днес се наложи да говоря с няколко журналисти, с опит и наблюдения върху здравния сектор у нас. Наложи се и да откажем с колегите няколко покани за интервюта, репортажи и снимки – дано да сме останали правилно разбрани.
Защото на фона на една трагедия, поредната, не е ОК да говорим, че домашното раждане има И слънчева страна.
Да, аз познавам лично поне 100 (правилно сте прочели, сто) домашни бебета, та нали и на мен ми се падна едно такова и заради неговото раждане се оказах сама родилка срещу здравната система и един местен феодал – шеф на болница. Е, оцеляхме и оживяхме, за да помним и да разказваме, и да говорим, че проблеми има, и те могат да бъдат решени.
И моля да не ми се посочва колко е скъпо и колко няма пари. Все пак съм икомомист и разбирам от сметки. Сметка от запазване на статуквото в родилните грижи имат само тези, които печелят от него. А това не са майките и бебетата им.

Все повече семейства отказват да бъдат съучастници в “бизнеса да бъдеш роден” (има филм и книга по въпроса, The Business of Being Born). А това се оказва доста неприятно за нечии финансови интереси.
Нямам рецепта какво и как може бързо и лесно да се промени.
Промените рядко са лесни и/или прости. Обикновено има много страх от всяка промяна и времето никога не изглежда да е подходящо. Всъщност времето никога не е подходящо за промени. Но отлагането на нужните промени — защото от години алармираме, че има редица крещящи нередности в майчиното здраве(опазване) в България — само задълбочава проблемите и утежнява провеждането на реформи.

Като ме питат по интервюта, какво виждаме като необходими стъпки, обикновено посочвам нормативни промени (повече реални права за акушерките да практикуват, легално да може медицинско лице да асистира при извънболнично раждане) и нуждата от адекватно образоване.
Всъщност нужно е образоване по две линии – едната – на медицински специалисти – да уважават пациента (вкл. и раждащата жена) и да прилагат реално медицина, базирана на доказателства (т.нар. МБД). Подробности за грижите с уважение, за здравните права на раждащата и за МБД няма да се уморим да обясняваме.

Другата посока на образоване е информиране на бъдещи и настоящи родители за правата им и за силата на личната отговорност. Това е.

Както е казал Буда:

“Никога не променяш нещата, като се бориш със съществуваща реалност. За да промениш нещо, създай нов модел, който прави стария негоден.”

Фотография: Антон Дончев

Силивряк или Орфеевото цвете, снимано в Родопите, Планината на Орфей, по Великден тази година.
Пораснал и цъфнал върху вертикална скала.

>> Следва продължение в трета част

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *