ДОКОГА?! или отворено писмо: На вниманието на г-жа Вяра Гачева, акушерка от Пловдив

силно се надявам, че мнението на г-жа Гачева не е представително за акушерската гилдия – пловдивската или от други селища.
знам, че е последна надежда, ала все пак си я запазвам.
защото, ако това мислят дори и 20% от акушерките и АГ-лекарите, тежко ни!
още необозримо дълго време….

Предисторията:
На 16 август т.г. няколко ангажирани с проблемите на родилните грижи у нас НПО направихме пресконференция на тема “Предизвикателствата пред майчиното здравеопазване – да върнем жените във фокуса на грижите”.
Формалният повод беше, че спечелихме проект «Стратегия за дългосрочна застъпническа кампания за спазване на човешките и гражданските права в майчиното здравеопазване».
Защото как мислите, дали родилката е човек?
Има ли тя, има ли бебето човешки права, човешко достойнство?
Защо задавам абсурдни въпроси ли?…
Защото ми се налага, за мой ужас….

Какво казахме и изтъкнахме в рамките на ок. 30 минути в неделя, може да се гледа като запис тук (от сайта на БТА) или да се прочете в резюме ето тук (от сайта Здраве.нет) или в новините на БНР от 16.08.2015 г.:

Една от статиите впоследствие излезе с много интересен анализ / противопоставяне / баланс на мнения.
Та информираният потребител да може да вземе интелигентно решение, може би… Но това е тема на друг, въздълъг разговор.
Ето я статията, където прочетох нещо. Взривяващо. Поне за мен и другите жени, с които работим по темата да не останат правата на раждащата жена само на хартия:

Клуб Z :: “Кошмар” ли е да родиш в България?

За да не преживяват отново “ужаса” в родилното, много жени се отказват от второ дете или избират рисково секцио

И самото отворено писмо, което първоначално публикувах на личния си профил във Фейсбук:

обръщам се към споменатата г-жа Вяра Гачева – понеже нямам никакъв друг адекватен начин в момента:

Уважаема г-жо Гачева,
Като как си го представяте това – неправителствените организации да обясняват колко е прекрасно в родилна зала и всичко е цветя и рози, за да се премахме страхът у бъдещите родители?
– Да не би да ни бъркате с пациентски организации, които са на хранилка и отчет на фарма-бизнеса?
Като как майки ще застанат срещу майки и ще ги излъжат или ще ги оставят да се заблуждават?!
Ами нали после пак всичко излиза наяве…
Госпожо Гачева,
аз и всички останали колеги от Родилница си държим на имената и лицата и никога, ама никога няма да препоръчам нещо, което има и най-майките съмнения, че не е ОК, че няма елементарно уважение и зачитане на човешкото достойнство на раждащите майки и/или на бебетата.
Имах някаква плаха илюзия, че чрез взаимен диалог може да се изчисти неразбиране, ако го има.
Вие я разбивате на пух и прах с Вашето изказване пред Клуб Z:
„Не съм съгласна, с темата прекалено много се спекулира. Аз съм акушерка от 30 г. и никога не съм си позволявала да обиждам или да изнудвам родилка. Работата е там, че повечето жени са силно притеснени от това, което им се случва по време на бременността и раждането и дори лекарите не могат да ги вразумят. Но хората трябва да разберат, че няма как да робуваме на техните страхове и да ги преглеждаме до безкрай за щяло и не щяло”, защитава правата на гилдията акушерката от частна АГ клиника в Пловдив Вяра Гачева.

Съгласна е, че системата действително има много трески за дялане, но не може да оправдае обвиненията в безхаберие или незачитане на женското достойнство. По думите й не е възможно медицинският персонал в болниците да отговаря на всички въпроси, които вълнуват бременните, или да се грижи за цялостното им информиране по темата за бременността и раждането. И не бива да се тълкува като лошо отношение към родилките. Това е дейност, с която би трябвало да се заемат пациентските организации или десетките асоциации, посветени на грижата за майката и бебето.
„Традицията да се организират училища за родители у нас е много добра. Липсва й само повече популярност и точно в тази посока биха могли да работят неправителствените организации. Ако там не се разсеят страховете на бъдещите майки, няма къде! Монетата е с две страни и взаимните обвинения няма да свършат работа на никого”, убедена е Вяра.”

Ако нашите акции и опити да привлечем бдителността на обществото, се приемат за спекулации, тогава да, ще продължим да спекулираме.
Защото бизнесът да бъдеш роден не е редно да измества правото да се родиш с достойнство!

С уважение:
Нели Мутафова
Заместник-председател на Управителния съвет на Сдружение “Родилница”

Poster_-_Women_s_Rights-01

p.s. Снимката е всъщност плакат с Хартата за универсалните права на бременните и раждащите жени. В превод на български език може да се намери на сайта на Българския хелзинкски комитет, а в оригинал на английски на сайта на White Ribbon Aliance.
Вярвам, че Вие и колегите Ви, г-жо Гачева, сте чували за нея и се стремите да прилагате 7-те права, които тя постановява и по които Република България е държава на прилагане.

One thought on “ДОКОГА?! или отворено писмо: На вниманието на г-жа Вяра Гачева, акушерка от Пловдив”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *